Fileren is een keukenterm die betekent dat de vis wordt ontdaan van ingewanden, botten en eventueel het vel. Belangrijk aan vis fileren is dat deze vers is. Verse vis is te herkennen aan heldere ogen en heeft geen slijm tussen de kieuwen. Ook geeft verse vis weinig tot geen geur af. De vis is soepel van structuur en glanst.

Fileren
Fileren is echt iets wat je moet leren. Platvissen zijn eenvoudiger te fileren dan rondvissen. Mijn advies is dan ook om hier mee te beginnen. Zeetong en slibtong mits krokant gebakken zijn ideaal om mee te starten. Zorg ervoor dat de vis op een ruim voorverwarmd bord ligt. Het enige wat u nodig heeft is een lepel en een vork en een bordje om de botjes op te leggen.
Begin met het verwijderen van de botjes op zijkanten. Ik vind het altijd handig om ze naar boven te drukken. Zeg maar uit de vis te duwen. Doe dit over de hele lengte van de vis zodat er geen graatjes meer zichtbaar zijn. Als de bovenkant is gedaan draai ik de vis altijd met de kant waar nog de graatjes nog zitten naar boven. Zo druk je de graatjes weer weg in plaats van dat je ze naar je toe trekt. Alle kleine graatjes liggen nu op dezelfde kant van het bord.
Nu moet de graat nog verwijderd worden. Dit kan het beste door enkele malen met een lepel over de graat te gaan. Nu kan de filet in zijn geheel van de graad gedrukt worden. Keer de vis nu om en druk de overige twee filets ook van de graad. Eet smakelijk!!!