Ingrediƫnten: voor 6 personen
1 oude stokbrood
geraspte oude kaas
drupje rode wijn
3 kruidnagels.
2 takje laurier
1 liter krachtige rundbouillon 1 liter
500 gram uien gesnipperd in blokjes of reepjes
Olie
Roomboter
Werkwijze:
Weer zo’n heerlijk kop soep op het menu vandaag. Ook deze soep is geschikt als maaltijdsoep maar kan ook als voorgerecht binnen een diner worden geserveerd. U zet hem binnen een uur op tafel.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijdt het stokbrood in plakjes en doe hier een heel dun laagje boter op. De helft van het stokbrood bestrooid u met de een dikke laag oude kaas. De andere helft alleen insmeren met boter. Leg ze nu alle stukjes stokbrood op een ovenschaaltje en toast ze in 5 minuten mooi bruin.
Voor de soep neemt u een ruime pan. Doe hier een flinke scheut olie in en fruit hierin de uien mooi bruin. Blijf wel goed roeren want de uien mogen niet verbranden. Fruit ook de laurier en kruidnagel mee alleen zo krijg je alle smaken in je uiteindelijke soep. Blus de uien nu af met de rode wijn. Schenk nu de bouillon over in de pan en breng het geheel aan rustig aan de kook. Laat de uien heel rustig gaar sudderen in de bouillon.
Na een uur zijn de uien super zacht, gekarameliseerd en hebben ze een deel van de bouillon opgenomen. Zet nu het ovenschaaltje met de kaas toost heel even in de oven. Pak nu een mooie ruime soepkop en vul deze met de krachtige uienbouillon. Leg nu in het midden van de bouillon de kaas toost en strooi er nog eens flink wat extra kaas over. Plaats nu de kom nog 2 minuten in de oven. De kaas smelt en de soep is klaar om gegeten te worden.
Deze soep is niet gebonden aan een jaargetijde, dit is altijd genieten. De overige stukken toost kunt u gebruiken om in de bouillon te dippen.
Smakelijk eten,
Kok aan huis Klaas