Kok aan huis thuiskok tijdens walking dinner thuis
Steeds vaker worden wij gevraagd om een walking dinner thuis of op locatie te verzorgen. Een walking dinner aan huis of op de zaak is enorm populair bij grotere groepen. Dit omdat het informeel is en ook veel praktische voordelen heeft in geval van ruimte gebrek. Want bij een walking dinner is het niet noodzakelijk dat er voor iedereen een vaste zitplaats is. Wel is het altijd ons advies om er voor te zorgen dat er voor een aantal oudere gasten zitplaatsen zijn. Jongeren vinden het juist heel plezierig om staand te eten. Dit geeft een gevoel van vrijheid, mensen bewegen gemakkelijker. Hierdoor wordt het minder statisch dan bij een klassiek diner aan tafel. Dit betekent voor ons als kok aan huis ook dat veel mensen spontaan een kijkje komen nemen in de keuken. Een walking dinner aan huis is vooral erg populair onder bruidsparen. Het bruidspaar heeft bij een walking dinner veel beter de gelegenheid om met meerdere gasten in contact te komen. Maar ook voor de zakelijke markt zijn walking dinners erg populair. Dit eigenlijk om dezelfde reden, makkelijk kunnen wisselen van plaats en daarmee makkelijk in contact komen met diverse potentiele samenwerkingspartners. Kok aan huis thuiskok Klaas Culinair maakt van uw walking dinner een waar feest. Meestal serveren wij rond de 10 kleine gerechten. Hiervoor rekenen wij circa drie uren van amuse tot dessert. Alle gerechten worden op mooie disposables, lepels of in glaswerk geserveerd en kunnen staand gegeten worden. Alle te serveren gerechten worden a la minute vers afgemaakt en gedresseerd in uw eigen keuken. De bediening serveert alle gerechten uit en geeft indien gewenst toelichting over de bereidingswijze en de gebruikte ingrediënten. Het mooie van een walking dinner is dat het mogelijk is om diverse kleine op elkaar afgestemde gerechten te kunnen proeven. U kunt het eigenlijk wel een beetje vergelijken met tapas maar alleen zit u dan aan tafel.
U kunt door ons een walking dinner laten verzorgen in heel Nederland. Zo hebben we kort geleden nog gekookt in Gelderland, Flevoland, Twente, Naarden, Huizen en Utrecht.
Kok aan huis thuiskok Klaas Culinair mailt ieder kwartaal een nieuwsbrief naar zijn vaste relaties. In deze nieuwsbrief verwijzen wij ook altijd naar onze vaste rubriek “de meest bijzondere klus van het kwartaal” Onderstaand heb ik enkele van deze opdrachten geplaatst. Veel lees plezier.
Kookworkshop op locatie
Begin april had kok aan huis Klaas Culinair een hele mooie klus op een prachtige locatie in Leusden. Keukenstudio “De Riet” was gehuurd door Hospice Dome uit Amersfoort. De Riet is een Keukenstudio met daarbij ook een eigen brouwerij en een winkel met veel eigen biologische producten. De kookstudio wordt gebruikt door het zakenleven voor workshops en teambuildingsuitjes. Maar ook particulieren weten de kookstudio goed te vinden. Aan de studio is ook een stal met daarin koeien gebouwd. Op verzoek kan hier ook gedineerd worden (zie foto banner).
Op 16 april werden de vrijwilligers van Hospice Dome getrakteerd op een dagje uit. En als je alle verhalen hoort wat ze meemaken, hadden ze dat meer dan verdiend. Want niet niks wat er zich in en rondom een hospice afspeelt. Intentie van het uitje was dat er veel gelachen moest worden, lekker gegeten maar ook geleerd.
Dit leren was mijn afdeling. De coordinator van de vrijwilligers had mij gevraagd hoe we bewoners van het hospice op zouden kunnen vrolijken. Haar gedachte was om ze mooie en lekkere gerechten aan te bieden als de familie op bezoek komt. Vandaar dat alle vrijwilligers de kookworkshop leren garneren werd aangeboden.
Alles bij elkaar een hele nobel iets om hier aan bij te mogen dragen. Ik hoop dat de vrijwilligers de kennis vaak toepassen en mensen verblijden / verrassen die het erg moeilijk hebben.
Met vriendelijke groet,
Prive kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Kok op locatie
Naast het koken aan huis, kunt ons ook inhuren voor het koken op locatie. Dit kan zijn op kantoor, op een boot maar ook in een mooi kerkje of boerderij. Enkele jaren geleden hebben wij op een landingsbaan in Eelde die tijdelijk gesloten was een diner mogen verzorgen. Geen locatie is ons te gek.
Met vriendelijke groet,
Kok op locatie Klaas Culinair
Thuiskok Amsterdam
Sinds enkele maanden verzorgen wij het diner voor de “Heeren 19” in Amsterdam Zuid Oost. Tijdens dit zakendiner komen meerdere heren van beursgenoteerde bedrijven maandelijks bijeen. Hiervoor zijn wij een samenwerking aangegaan met thuiskok Amsterdam. Voor het aangaan van deze overeenkomst moesten wij verklaringen van goed gedrag aantonen, maar ook tekenen dat wij informatie die daar besproken wordt niet openbaar delen. Thuiskok Amsterdam en Klaas Culinair werken buiten het diner van de “Heeren 19” ook vaak samen. Zo hebben wij tijdens sail Amsterdam een walking dinner gekookt op een van de vlaggenschippen van Sail
Catering Utrecht
Sinds enkele jaren zijn wij naast het koken van luxe diners aan huis ook gestart in Utrecht met catering Utrecht. Binnen dit concept is het mogelijk dat wij grotere opdrachten uitvoeren op locatie. Waar het voorheen alleen mogelijk was om een diner of walking dinner tot maximaal 60 personen door ons te laten verzorgen is het nu ook mogelijk dat u ons inhuurt voor bedrijfsfeesten voor enkele honderden personen. Maar ook diners in grote kerken of op andere bijzondere locaties kunnen wij nu door een samenwerking met een grote landelijke cateraar ook uitvoeren binnen de stijl die u gerust Klaas Culinair waardig mag noemen.
Diner aan huis bij Klaas Culinair thuis
Kok aan huis Klaas Culinair is in te huren voor het koken op locatie. Hierbij is het nog niet voorgekomen dat een locatie ons te gek is. Zo hebben wij boerenschuren omgebouwd tot restaurant en boten omgetoverd tot grand cafe. Maar tot voor kort was het niet mogelijk om bij Klaas thuis te dineren. Ik heb ook altijd gezegd dat ik kok aan huis wilde blijven en niet een restaurant wilde starten. Maar sinds januari 2017 is het ook mogelijk voor kleine groepen (maximaal 8 personen) om bij Klaas thuis te eten. Dit alleen op reservering. Wilt u ook bij Klaas thuis dineren? Neem dan vrijblijvend contact op.
Thuiskok Utrecht
Sinds enkele maanden staan wij ook met grote regelmaat in de jaarbeurshallen in Utrecht. Zo hebben wij voor een groot bouwbedrijf uit Friesland lekkere hapjes gemaakt tijdens de Bouwbeurs. Onze aanwezigheid wordt dan eigenlijk een beetje “misbruikt” Potentiele klanten van het bouwbedrijf worden dan gevraagd of ze zin hebben om wat lekkers te proeven en zo de stand binnen gelokt. En onder het genot van een hapje en een drankje praat het net altijd even wat makkelijker. Tijdens de landbouwbeurs werden wij gevraagd om kookdemonstraties te geven “wat je met een aardappel” kunt. Hiervoor hadden wij de opdracht gekregen om minimaal 10 gerechten te maken waarvan het hoofdbestanddeel uit aardappelen bestond. Een erg leuke opdracht overigens, welke mij ook weer in contact bracht met bedrijf waar ik nu ook vrij vaak opdrachten voor doe. Het recept van de aardappelsoep die wij tijdens deze beurs serveerden is bovenstaand te vinden onder de geheimen van kok aan huis Klaas Culinair.
Catering Amsterdam
We hadden natuurlijk al jaren het voorrecht om veel diner aan huis en walking dinners op locatie in Amsterdam te mogen verzorgen. Maar toch kwam het met regelmaat voor dat we ook werden gevraagd om de catering voor grote bedrijven of huwelijksdiners te mogen verzorgen. Tot voor kort waren dit soort opdrachten net een maatje te groot voor ons. Om deze reden hebben wij de samenwerking gezocht met een cateraar die een landelijke dekking heeft. Zo is catering Amsterdam de nieuwste tak binnen het Klaas Culinair bedrijf. We hopen heel veel mensen een fantastische avond te kunnen bezorgen met overheerlijke gerechten. Welk concept u ook kiest wij hebben de oplossing in huis. Een koud en warm buffet, een luxe BBQ of toch dat kleine intieme diner. Wij heten u graag van harte welkom.
Catering op locatie
Waar ik bij het starten van Klaas Culinair geen rekening mee had gehouden is dat opdrachten steeds groter zouden worden. Mijn wens om klein te blijven is al lang niet meer van kracht. Daar hebben we de laatste jaren veel te veel stappen voor genomen om te groeien in capaciteit. Dit doordat we meer partijen op 1 dag kunnen doen, maar ook doordat partijen die we doen groter zijn geworden door de loop der jaren. Catering op locatie is hot bij bedrijven maar ook bij particulieren. Voor bedrijven is het fiscaal soms ook nog heel voordelig om bijvoorbeeld een bedrijfsfeest in eigen kantine te houden in plaats van op een externe locatie. Dit speelt zeker mee dat de zakelijke markt de afgelopen jaren enorm is gegroeid.
Kok aan huis thuiskok in heel Nederland
Kok aan huis Klaas Culinair is gevestigd in Assen. Wij richten ons dan ook hoofdzakelijk op Noord Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel). Maar uiteraard is het ook mogelijk om buiten deze regio uw etentje voor familie en vrienden door ons te laten verzorgen. Recent hebben wij nog gekookt in Utrecht (Amersfoort), Noord Holland (Amsterdam), Twente (Hengelo), Gelderland (Apeldoorn), Flevoland (Lelystad) en in Het Gooi (Bussum & Hilversum).
Hier treft u enkele bedrijven aan waar wij recentelijk opdrachten voor hebben gedaan Rabobank Joure, SCA Corporate en het Zuiderlicht
Als u maandelijks een nieuwsbrief wilt ontvangen over de activiteiten van kok aan huis Klaas Culinair kunt u zich hier aanmelden
Kok aan huis thuiskok Friesland tijdens Elfstedenfietstocht
Een erg bijzondere opdracht die wij hebben mogen doen was het verzorgen van een walking dinner langs de Friese Elfsteden. Een bedrijf uit Zuid Holland had enkele duizenden ebikes gekocht voor haar medewerkers. De directeur van de fietsenfabriek uit Heerenveen was zo blij met de deal dat hij het hele managent en directie van het Zuid Hollandse bedrijf uitnodigde voor een culinaire fietselfstedentocht. Op de dag van de fietstocht was het de bedoeling dat wij in iedere stad een gerecht zouden serveren, maar ook de stempelkaart af zouden stempelen. Wij als kok aan huis hebben heel wat ervaring met het koken op locatie, maar deze klus vroeg toch wel heel veel organisatie. In Leeuwarden was de start, hier kregen de deelnemers allemaal een fruitshake met hierin de nodige vitaminen om de dag goed te starten. In Sneek aangekomen stonden wij klaar om de fietsers te ontvangen met een heerlijk kop koffie met hierbij Friese lekkernijen zoals oranjekoek, suikerbrood en dumpkes. Nu moesten we erg snel verder dit omdat de stempelpost in Sneek maar vier kilometers verwijderd is van Ijlst. In Ijlst aangekomen kregen de heren een lekkere amuse met zalm en komkommer. Om de weg naar Sloten te vervolgen kregen ze nog een banaan als extra krachtvoer. In Sloten werd het tijd voor zwaardere kost. Hier kregen de heren een lekker kop aspergesoep met brood en boter. De volgende stad die de heren moesten zien te bereiken was Stavoren. Hier serveerden wij een gevulde portabella. Na Stavoren zetten de heren de reis voort naar het altijd mooie Hindeloopen. Hier had ik de hulp ingeroepen van een lokaal restaurant. Zij serveerden een prachtig warm tussengerechtje met vis. In Workum aangekomen kregen de heren een tussengerecht met een stukje gestoofde kalfssukade.
Na het verlaten van de Zuidwesthoek van Friesland kwamen de heren aan in Bolsward. Hier hadden ze echt een langere pauze. Kok aan huis Klaas Culinair had met een restaurant geregeld dat ze hier een pastagerecht zouden krijgen. Jammer genoeg moest een van de deelnemers in Bolsward afstappen. Ongetraind 240 kilometer fietsen is ook een hele opgave, misschien zelfs wel heel onverstandig. Na Bolsward ging ondanks de zware lunch het tempo aardig omhoog. In Harlingen werden de overgebleven fietsers getrakteerd op een waar fruitfestival. Vanuit de kofferbak van kok aan huis Klaas Culinair konden de heren genieten van een heerlijk fruitplateau. Vanuit Harlingen vertrokken de heren naar Franeker. Waar ze werden ontvangen met een heerlijke kaasplank met brood, boter, noten, jam en druiven. Dit gerecht was niet voor niets gekozen op deze plaats. Want een lange weg naar de laatste stad was een feit. Dokkum is namelijk 47 kilometer verwijderd van Franeker en de meest Noordelijk gelegen stad van Friesland. In Dokkum aangekomen kregen de heren een overheerlijk dessert met chocolade en aardbeien. Nu moesten de heren nog terug naar Leeuwarden om hun “kruisje” laatste stempel te bemachtigen. In Leeuwarden aangekomen kregen de heren een kop koffie met hierbij een Friese Beerenburg.
Kok aan huis thuiskok bij rouw.
Een markt waar wij bij het starten van Klaas Culinair geen rekening mee hadden gehouden is het dineren bij rouw. Wij worden soms gevraagd om de rol van kok aan huis op ons te nemen in geval van overlijden. De achtergebleven familie en vrienden willen dan een nare periode van veel stress en veel dingen organiseren afsluiten in besloten kring. Vaaks vinden ze het in dergelijke gevallen fijn om in een afgezonderde ruimte te kunnen dineren. Dikwijls wordt gekozen voor een diner of koffietafel aan huis.
Kok aan huis thuiskok voor ernstig zieke mensen.
Al meerdere malen zijn wij gevraagd om te koken aan huis voor terminale mensen. Toen deze vraag voor het eerst bij ons kwam dacht ik dat, dat enorm zwaar zou zijn. Dat is het ook maar het is zo bijzonder om dit te mogen doen. Een diner wat mij nog erg bij is gebleven is van afgelopen zomer. Wij werden gebeld door een man van 25 die nog eenmaal alvorens zijn vader zou worden bestraald goed wilde eten met het hele gezin. Zijn vader had echt heel kort daarvoor te horen gekregen dat hij keelkanker had. Dit bracht met zich mee dat meneer heel moeilijk kon slikken. Al het eten moest voor hem dan ook gepureerd worden. Een andere zoon van deze meneer was aan het backpacken in Zuid Amerika. Toen deze zoon het bericht had gekregen besloot hij onmiddellijk om naar het ouderlijk huis af te reizen. Zijn vriendin die hij in Zuid Amerika had leren kennen wilde hij ook meenemen. Dit om haar aan zijn vader voor te stellen. De autoriteiten in Zuid Amerika stonden niet toe dat de Zuid Amerikaanse het land zou verlaten. Om dit toch voor elkaar te krijgen moesten ze eerst trouwen. En dat hebben ze dan ook gedaan. Op de dag dat het thuis diner gepland was kwam het kersverse bruidspaar net aan uit Zuid Amerika.
Het diner wat was gepland als “afscheidsdiner” werd hiermee ook gelijk een diner om kennis te maken met de nieuwe familie. Het was een prachtige dag midden in de zomer. Er werd heerlijk buiten gedineerd en genoten van een 5 gangen diner. Voor meneer had ik de porties aangepast. Het diner was op de boerderij waar alle kinderen waren opgegroeid. Als voorgerecht aten ze carpaccio van rode paprika op suikerwater. Op een boerderij zijn altijd veel vliegen aanwezig, door het suikerwater kwamen er nog meer op af. Toen ik aangaf bij het serveren van het voorgerecht dat ik nog nooit ergens had gekookt waar zoveel vliegen waren werd er net zo hard gelachen als de rest van de avond. Ik had met de zoon die ons geboekt had afgesproken dat het diner niet te laat afgelopen mocht zijn, dit omdat het voor zijn vader wellicht veel energie zou kosten. Om 20.30 uur had ik het nagerecht dan ook geserveerd. Maar ze zaten nog zo lekker dat ik vond dat deze hele bijzondere avond nog niet mocht eindigen. Ik ben toen in overleg met de zoon snel naar de Albert Hein gereden en heb daar nog ingrediënten gekocht om een kaasplank mee te maken. Hier hebben ze nog tot laat in de avond van gesmuld met hun allen om een kampvuur. Voor mij het meest bijzondere diner wat ik dit jaar heb mogen verzorgen.
Kok aan huis thuiskok voor bruidsparen.
Naast de familiefeesten koken wij ook veel voor bruidsparen. Bruidsparen kiezen in veel gevallen voor een kok aan huis omdat ze privacy wensen. Ze kunnen dan in hun eigen vertrouwde omgeving op hoog niveau dineren. Maar ook omdat ze emotinele waarde hebben met hun eigen locatie. Zo hebben wij dit jaar een diner mogen koken tijdens een huwelijk op een boerderij. De bruidegom was geboren op de boerderij waar hij zijn hele leven al had gewoond. Maar ook zijn vader was op die boerderij geboren net als hun kinderen. Redenen genoeg om verbonden te zijn met deze unieke locatie. Het diner werd gehouden in de boerderij waar normaliter de paarden en wagens stonden. Vanzelfsprekend waren er helemaal geen kook faciliteiten in de boerderij aanwezig. En dat is voor een diner aan tafel voor 50 gasten toch wel echt noodzakelijk. Wij hebben dan ook de hele schuur voorzien van tafels en stoelen welke wij mooi opdekten met wit linnen. Dit in combinatie met de vele bloembakken en planten op tafel was een pracht voor het oog. De keuken werd opgebouwd in de stallen waar anders de paarden stonden. Een complete pop-up keuken voorzien van vriezer, koelkast, groot gasfornuis, oven en vele meters tafels om borden op uit te kunnen zetten. Het werd voor het bruidspaar een dag om nooit te vergeten. Maar voor ons was het ook een unieke locatie om een diner te mogen verzorgen.
Kok aan huis thuiskok voor vrijgezellenfeesten.
Voor ons ook altijd weer bijzonder om te mogen doen. Kok aan huis spelen voor de bachelor en zijn of haar vrienden. Wij worden vooral veel gevraagd om te koken tijdens vrijgezellenfeesten van dames. Dit omdat hoe je het ook went of keert als de groep wat groter is, er altijd wel iemand zwanger is of net bevallen is. Voor deze personen is het dan onmogelijk om naar een restaurant te gaan. Een kok aan huis biedt dan uitkomst. Maar ook voor ons is het koken tijdens een vrijgezellenfeest ook altijd weer een feest. Want er gebeuren vaaks vele sfeer verhogende dingen. Hier kunnen wij ook een rol in spelen door de vrijgezel een speciale rol toe te delen. Zo wordt de bachelor soms ingezet in de bediening. Dit met natuurlijk speciale kleren. Maar ook voor mannen koken wij soms tijdens vrijgezellenfeesten. Maar de mannen kiezen veelal voor een vrijgezellenfeest een locatie die niet aan huis is. Zo hebben wij al een paar keer een barbecue mogen verzorgen tijdens een hele mooie avondvaart over de Friese meren. Maar ook hebben wij onze Big Green Egg barbecue al een keer mogen uitpakken op een verlaten strand. Kok aan huis zijn tijdens dit soort gelegenheden is echt een feest.
Om u enig inzicht te geven bij voor wat voor gelegenheden wij hebben gekookt hebben wij onderstaand een speciale rubriek aangemaakt.
Kok aan huis thuiskok tijdens familiediner
In de meeste gevallen dat wij aan huis koken is dat in familiekring. Een diner wat mij heel erg bijgebleven is, is die waarbij de kinderen hun moeder verrasten met een kok aan huis. De jarige jet die 91 werd kwam veelvuldig met haar man in toprestaurant aan de Poel in Amstelveen. Hier vierden ze overigens alle verjaardagen van mevrouw. Maar door de komst van achterkleinkinderen was dat nu even niet passend bij de situatie. Vandaar dat de kinderen een kok aan huis hadden geregeld die een mooi diner kwam koken. Hetgeen in veel gevallen gebeurt is dat onze komst geheim blijft. Dat was ook hier het geval. Mevrouw werd dan ook op een zeer aangename wijze verrast door onze aanwezigheid. Er werd een heerlijk diner geserveerd waarbij iedereen die haar dierbaar was aanwezig was. En ook wij genieten daarvan.
Catering aan huis
Daar wij ooit gestart zijn als eenmanszaak met de bedoeling alleen maar kleine intieme diners te verzorgen was meegroeien met de vraag van het bedrijfsleven en de particulier een must. Steeds vaker werden we gevraagd om grootschalige evenementen aan huis of op locatie te cateren. We voelden ons nooit echt cateraar. Na een aanvraag van een kennis om de catering bij hem thuis te regelen was ik om. Catering aan huis is sindsdien een nieuwe tak binnen ons bedrijf wat we met veel plezier en liefde voor het horeca vak uitoefenen. Want ook ook binnen de catering is het absoluut mogelijk om mensen op een hoog niveau te verwennen en in de watten te leggen. Dit is wat we dan ook het allerliefste doen. Werken met producten waar we van houden, liefst uit de regio en deze omtoveren tot eetbare kunstwerken waar je als klant blij van wordt.
Kok aan huis thuiskok tijdens zakendiners.
Steeds meer koken wij diners aan huis voor de zakelijke markt. Het gaat dan in veel gevallen om bestuurders of het MT van bedrijven. Reden voor deze bedrijven om te kiezen voor een kok aan huis bij een van de werknemers thuis is dat ze dan kunnen vergaderen in een rustige omgeving. In restaurants worden ze veelal toch gestoord hetzij door andere gasten maar ook door bediening van het betreffende restaurant. Door te kiezen voor een thuisdiner is het mogelijk dat wij tussen de gangen door de ruimte verlaten. Bestuurders, werknemers en MT leden kunnen dan ongestoord vergaderen.
Enkele “geheimen van uw prive kok aan huis thuiskok”
Kok aan huis Klaas Culinair heeft de laatste jaren al vaak mogen koken tijdens vele bijzondere evenementen op locatie of aan huis. Hierbij proberen wij altijd verrassend en vernieuwd te zijn. Toch weten wij dat een aantal gerechten zo gewaardeerd worden dat wij die vanwege hun populariteit veelvuldig terug laten komen tijdens thuisdiners. Om u in de gelegenheid te stellen om deze klassiekers zelf thuis te maken heeft kok aan huis Klaas Culinair de recepten van deze klassiekers onderstaand voor u uitgewerkt.
Yoghurtshake van banaan met schuim van drop on top
Ingrediënten voor de yoghurtshake:
200 gram rijpe banaan of bananencoulis
1 theelepel honing
150 gram volle yoghurt
100 gram karnemelk
30 gram vers citroensap
Werkwijze:
Doe alle ingrediënten in een blender. Zet de blender aan en pureer net zolang als de massa helemaal vloeibaar / klontjes vrij is. Zet de massa nu afgedekt in de koelkast.
Schuim van drop kok aan huis thuiskok Klaas Culinar stijl
Ingrediënten voor het schuim van drop:
300 gram water
80 gram witte wijn droog
60 gram drop
160 gram dropshot
70 gram suiker
30 manderijncoulis
Werkwijze:
Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet deze op een laag vuurtje zodat de tempratuur langzaam oploopt tot het kookpunt. Blijft goed roeren zodat de drop mooi wordt opgenomen in het vocht. Als de drop helemaal is opgelost giet u de dropdrank over in een metalen spuitbus die u kunt begassen met druk. Op een halve liter zijn twee koolzuurpatronen voldoende. Plaats nu de spuitbus welke onder druk staat in de koelkast zodat de gelatine in het drop haar werk kan doen.
Om het gerecht feestelijk te presenteren kunt u het beste een portglas gebruiken. Vul deze voor 3/4 met de bananenshake. Nu vult u het glas verder op met het schuim van drop. Serveer dit gerecht onmiddellijk om inzakken van het schuim te voorkomen. U kunt eventueel nog een mooi zwart rietje in het glas doen ter decoratie.
Geniet ervan,
Uw kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Boomschors van de Big Green Egg a la kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Om dit gerecht te kunnen maken moet u in het bezit zijn van een Big Green Egg, een frituur en een warmtelamp.
Ingrediënten:
Geschilde pastinaak in gelijke delen gesneden
Olijfolie
Inktvisinkt
Werkwijze
Pastinaak schillen en in gelijke stukken snijden. Nu de big green egg aanzetten. Op een met olie besmeert metalen plaatje de pastinaken barbecueën gedurende 30 minuten op 180 graden. Wel regelmatig kijken en omdraaien want ze mogen niet vast komen te zitten aan het metalen plaatje. De geur van de big green egg zit nu in de pastinaak. Om de pastinaak verder te garen doet u nu wederom de pastinaak op een met olie ingesmeerd ijzeren plaatje plaatsen, maar dan in de oven. Circa 20 minuten op 150 graden, tot deze mooi zacht is aan de binnenkant
Nu de stukken pastinaak door het aardappelzetmeel halen en frituren om een licht bruine kleur te geven. Dit nogmaals herhalen.
Nu in een pan met antiaanbaklaag de inktvisinkt met water opwarmen. Hier de pastinaken in glaceren tot ze rondom mooi zwart zijn. Tijdens dit proces continu de pan blijven bewegen om aanbakken te voorkomen. Nu de pastinaken op bakpapier leggen en drogen op circa 60 graden. Dit zou bijvoorbeeld onder een warmtelamp kunnen. De stukken pastinaak na drogen in afgedekte bakken opbergen.
Als de houtskool van pastinaak nodig heeft de Big Green Egg, aanzetten en hierop de het houtskool bbqen.
Met vriendelijke groet,
Uw kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Italiaanse Panna Cotta a la kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Ingrediënten:
375 m.l. room 35% vet
55 gram suiker
Merg uit vanillestokje
Rasp van sinaasappel of mandarijn.
1,5 gelantine blad
Werkwijze:
Alle ingrediënten in een pan en aan de kook brengen, behalve de gelantine. Als het geheel kookt dan de geweekte uitgeknepen gelantine toevoegen. Na het toevoegen van de gelantine het geheel nog heel even laten koken, dit om een goede binding te krijgen. De massa af laten koelen tot circa 40 graden en verdelen over 8 glazen. De Panna Cotta kan nog worden verrijkt door er een laag caramel of Amaretto op aan te brengen. Hoe u dit kunt doen kunt u zien in onderstaand filmpje.
De panna cotta kan worden gegeten als zoetigheid voor bij de koffie, maar de panna cotta kan ook als onderdeel van een dessert worden gebruikt. Zie onderstaande foto.
Geniet ervan,
Kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Tartaar van Makreel kok aan huis thuiskok Klaas Culinair style (4 personen)
Ingrediënten:
3 zijden gerookte makreel ontdaan van vel en botjes
½ appel
10% crème fraiche (gewicht makreel)
Snufje zout
Werkwijze:
- Maak de makreel schoon. Dit is een precies werkje. Alle botjes moeten worden verwijderd. Net als het vel.
- Snijd de appel (ontdaan van klokhuis) in fijne blokjes.
- Meng nu de makreelfilet met de appel, voeg hier 10% crème fraiche aan toe en zout naar smaak. Meng dit geheel goed door elkaar.
- Maak met behulp van een steker 8 goed aangestampte tartaartjes.
- Serveer de tartaartjes met zoetzure komkommer en warm brood en roomboter.
Eet smakelijk,
Uw kok aan huis thuiskok
Doperwtensoep prive kok aan huis thuiskok Klaas Culinair style (6 personen)
Ingrediënten:
40 gram wit van prei (fijngehakt)
75 gram ui (fijngehakt)
25 gram roomboter
450 gram doperwten (diepvries)
200 gram room (ongezoet)
500 gram bouillon
Snufje zout
Werkwijze:
Smelt in een ruime pan de roomboter en stoof de ui en de prei gedurende 4 minuten aan. De boter mag niet bruin worden en blijf voordurend roeren. Nu kunnen alle overige ingrediënten toegevoegd worden. Breng het geheel aan de kook en laat 12 minuten zacht doorkoken zodat de doperwten gaar worden. Pureer de massa in een blender en breng het geheel op smaak met zout. Haal als laatste de massa door een zeef om het pulp te verwijderen. De soep wordt klassiek gegeten met een vulling van gerookte paling. U kunt echter de paling ook vervangen door gerookte forel. Als byte kunt u nog snippers van prei toevoegen en het geheel afwerken met kruidenolie (zie foto)
Eet smakelijk,
Uw kok aan huis thuiskok
Stoofperen a la prive kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Ingrediënten:
1 liter rode Port
1,5 liter water
1 kaneelstok
2 steranijs
400 gram suiker
sap van 2 limoenen
4 gekneusde kardemon
1 vanillestokje ontdaan van zaden
Werkwijze:
Alle ingrediënten tegelijk in de pan doen en verwarmen tot het kookpunt. Als alles eenmaal kookt het geheel circa 20 minuten zacht door laten koken en af en toe roeren in de pan. Na 20 minuten de verkregen zoete bouillon door een zeef halen. De bouillon die nu verkregen is, is zeer geschikt om stoofperen in te stoven. Zelf vind ik het altijd mooi om de stoofperen te schillen en met een appelboor van het klokhuis te ontdoen. Wel altijd het steeltje laten zitten. Als kok aan huis gebruik ik in de winterperiode vrij vaak stoofperen. Ze combineren super met de hierboven omschreven hachee, aardappelpuree en rode kool. Gooi de zoete bouillon nooit weg, hij is namelijk zeer geschikt om te gebruiken om schaafijs van te maken.
Eet smakelijk,
Uw kok aan huis thuiskok
Hartige quiche naar recept van kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Ingrediënten:
1 liter slagroom 35% vet
8 eieren
Schelpjes van bladerdeeg
Kerrie
Prei en ui
Olie
Zout en peper
Werkwijze:
Maak de ui schoon en snipper deze in kleine blokjes. De prei mag julienne gesneden worden. Verwarm nu in een steelpan een scheutje olie en fruit hierin de ui en prei mooi glazig. Voeg op het laatst een klein beetje kerrie, peper en zout toe naar smaak. Verdeel dit mengsel over de schelpjes van bladerdeeg. De bodem moet bedekt zijn maar er moet nog wel voldoende ruimte voor de liason (ei en room mengsel) overblijven. Doe nu alle acht eieren samen met de room in een grote maatbeker. Voeg hier zout en peper aan toe naar smaak, en meng het geheel goed met een staafmixer. Het nu verkregen mengsel (liason) kan in de schelpjes worden gegoten. Doe dit niet te hoog, want het eiermengsel komt in de oven altijd enkele millimeters omhoog. Bak nu de gevulde schelpjes af in een van te voren opgewarmde oven op 180 graden. De quiche heeft ongeveer 25 minuten nodig. Als kok aan huis gebruik ik vaak een quiche bij een walking dinner of tijdens een lunch. Als extra vulling kan er nog ham, spek, champions, paprika maar ook asperges toegevoegd worden. Laat de quiche iets afkoelen alvorens deze te serveren. Om het geheel aan te mogen merken als Klaas Culinair waardig kunt u de Quiche nog voorzien van een heerlijke salade on top.
Eet smakelijk,
Uw kok aan huis thuiskok
Aardappelsoep prive kok aan huis thuiskok Klaas Culinair style (8 personen)
Ingrediënten:
25 gram ui fijngehakt
olie
175 gram geschilde aardappelen
half teentje knoflook
anderhalve liter water
100 ml room
1 eetlepel creme fraiche.
zout naar smaak
bouillonpoeder op gevoel
Werkwijze:
In een hoge pan met antiaanbaklaag de olie verhitten. Hier de uien al roerend in glazig fruiten. Na circa 3 minuten de knoflook en aardappelen mee laten fruiten. Blijf voortdurend in de pan roeren. De knoflook bakt namelijk snel aan. Na dit nog eens 3 minuten mee te fruiten het geheel afblussen met anderhalve liter water. Voeg hier gelijk ook de bouillonpoeder en zout aan toe. Kook nu de aardappelen in circa 20 minuten langzaam gaar in de gezouten bouillon. Na 20 minuten de aardappelen in een blender fijn pureren en door een bolzeef drukken. Zo weet je zeker dat de soep glad is. Nu ook de bouillon door de zeef wrijven. Nu kan de soep afgemaakt worden. Voeg de room toe en test nog een maal of er voldoende zout in zit. Na het toevoegen van de room mag de soep niet meer koken. Als kok aan huis serveer ik deze soep dikwijls als mensen maximaal 3 gangen willen eten. Hij vult namelijk goed. De soep kan door het gebruik van bijzonder garnituur (spekjes, prei, Hollandse garnalen, rivierkreeftjes) worden ingezet voor vele gelegenheden.
Eet smakelijk,
Uw kok aan huis thuiskok
Hachee van kalfssukade a la kok aan huis thuiskok Klaas Culinair (6 personen)
Ingrediënten:
1 kilo kalfsvlees met vlies
tomatenpuree
400 gram ui snippert
Rode wijn
Zout en peper
2 kruidnagels / 2 laurierbladen
6 zwarte pepers fijn gehakt
1 kaneelstokje
300 gram bouillon
Drupje olie
1 theelepel grove mosterd uit Alkmaar
Kruidkoek
Ras el hanout (pas toevoegen als het vlees uit de oven is)
Werkwijze:
- Maak het vlees schoon van vliezen, en snijd in blokjes van 2 cm.
- Verwarm in een geëmailleerde koekenpan een drup olie.
- Bak het gezouten en gepeperde kalfsvlees in kleine porties in de olie, dit op hoog vuur. Het vlees continue bewegen door de pan.
- Als het vlees enigszins bruin is, voeg dan een theelepel tomatenpuree toe en blijf het vlees bewegen in de pan.
- Blus nu af met rode wijn, en doe het vlees in een stoofpan.
- Herhaal dit tot al het vlees gebakken is.
- Verwarm wederom olie in een koekenpan en bak hier de gezouten uien en kruiden al roerend mooi glazig.
- Voeg ook dit mengsel toe aan de stoofschotel.
- Voeg nu de bouillon toe, het vlees moet net niet helemaal onder de bouillon staan.
- Voeg nu de in blokjes gesneden kruidkoek toe
- Gaar het vlees in 2 uren gaar in de oven op circa 80 graden.
- Nu ras el hanout naar smaak toevoegen.
Eet smakelijk,
Uw kok aan huis thuiskok
Kip Piri Piri kok aan huis thuiskok Klaas Culinair stijl
Ingrediënten:
1 kilo kippendijen in blokjes van 1 centimeter
1 kilo uien in blokjes van een 0,5 centimeter
1 blikje tomatenpuree a 100 gram
drupje olie
150 gram rode wijn
Werkwijze:
Fruit de uien aan in een scheutje olijfolie. Blijf voortdurend roeren, het is niet de bedoeling dat de uien bakken / bruin kleuren maar mooi glazig worden. Als dit eenmaal bereikt is voeg dan de tomatenpuree toe en ontzuur deze door mee te fruiten. Dit is een vrij belangrijk proces voor de latere smaak in de schotel. Blijf ok nu nog goed roeren om aanbakken te voorkomen. Blus nu af met de rode wijn en voeg de blokjes kippendijen toe. Sluit de pan af met een deksel en stoof de kip gaar in het vocht wat uit de uien komt en de rode wijn. Dit duurt circa een halfuur. Breng de schotel nu op smaak met de piri piri kruiden en zout en peper. Serveer de Piri Piri in een mooie schaal met daarbij cous cous en een frisse koolsalade.
Eet smakelijk,
Uw kok aan huis thuiskok voor een heerlijk diner op locatie
Teriyaki homemade bij prive kok aan huis thuiskok Klaas Culinair
Ingredienten:
Sake 0,5 liter
150 ml soja (kikkoman)
3 eetlepels honing
70 gram suiker
1,5 eetlepel balsamico
Werkwijze:
Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat het geheel nu voor de helft inkoken. Het nu verkregen sausje is perfect te gebruiken voor het “lakken” van zalm of kip van de barbecue. Maar ook voor het maken van Oosterse schotels uit de wok.
Eet smakelijk,
Uw kok aan huis thuiskok
hh