Omdat we met z’n allen volgens cijfers van de NOS steeds vaker buiten de deur eten, is het raadzaam om eens te kijken waarom dat zo is. Misschien is het gemak, heb je geen inspiratie om een lekkere maaltijd op tafel te zetten of vind je het prettig om samen met je vrienden, partner of familie écht lekker te eten. Om geld te besparen en om gewoon lekker in huis te zijn, kun je tegenwoordig ook heerlijk en gemakkelijk koken om die gehele ervaring binnenshuis te halen. Hoewel je er wel zelf wat moeite voor moet doen, is het net zo lekker, vaak een stuk goedkoper en hartstikke gezellig. Daarom lees je in dit artikel enkele smakelijke lenterecepten die de moeite waard zijn om te serveren. Natuurlijk kun je ook ons inschakelen om jou hierbij verder te helpen.
Recept: heerlijke maaltijdsalade van witlof en gegrilde lente-ui
Deze lekkere salade zal iedere op iedere lentedag goed smaken. Dit komt onder andere door de frisheid en het knapperige van de witlof en het stukje pit van de gegrilde lente-ui. Wat heb je nodig voor vier personen voor deze maaltijd?
- 2 bosjes lenteui
- 1 ciabattabrood
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 kleine stronken witlof
- 1 groene appel
- 50 gram veldsla
- 50 gram pecannoten (grof gehakt)
- 100 gram geschaafde overjarige brokkelkaas
- circa 6 eetlepels notendressing.
Begin met het snijden van de lenteui in lange stroken en meng deze met twee eetlepels olie en wat zout voor de smaak. Pak vervolgens een grillpan en verwarm deze zonder boter of olie. Leg hierin de lange stukken lenteui en grill ze op middenhoog vuur lichtbruin en knapperig. Snijd daarna de bladeren los van de witlof en snijd de appel in kleine stukjes. Meng daarna de appel, de witlof, de grof gehakte pecannoten, de veldsla, de kaas en de gegrilde lenteui in een bak. Intussen kun je het ciabattabrood nog even opwarmen/grillen in de oven of aan beide kanten aanbakken in de grillpan. Voeg hierbij wel extra olie (de overige 1 eetlepel) toe voor extra bite. Extra lekker: voeg een beetje knoflookpoeder toe aan de olie voor een extra smaaksensatie. Schep wat salade op vier borden en top af met peper. Vervolgens verdeel je de plakken brood over de salade en de salade is gereed.
Recept: home made aspergesoep
Bij zo’n salade kun je ervoor kiezen om een soep te serveren. In dat geval kies je voor iets minder aantallen wat betreft de ingrediënten. Een heerlijke soep voor de lente is zelfgemaakte aspergesoep; een gemakkelijk en zeer smakelijke soep die diverse zintuigen prikkelt. Voor deze soep heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram witte asperges
- 75 gram bloem
- 75 gram mascarpone
- 1 blokje groenten- of tuinkruidenbouillon
- 75 gram roomboter
- 3-4 eetlepels fijngehakte peterselie
- Snufje suiker
- Peper en zout.
Bij deze soep begin je met het maken van een lekkere bouillon waarvoor je de asperges moet schillen. Haal ongeveer één centimeter van de topjes van de asperges en doe deze samen met de schillen en de rest van de asperges in een pan met ongeveer 1,5 liter water. Breng het geheel aan de kook met een beetje zout en suiker en laat dit minstens 15 minuten koken. Zijn de asperges zacht? Haal ze eruit en zet het vuur met de rest van de bouillon laag. Laat dit even zo staan, minstens een half uur. Des te langer bouillon ‘trekt’, des te lekkerder de smaak vaak is! Voeg daarna een bouillonblokje toe en laat het geheel inkoken tot er ongeveer één liter overblijft. Laat afkoelen en start met het maken van de roux. Verhit de boter in een pannetje en voeg voordat de boter bruin wordt de bloem toe. Roer net zo lang tot er een gladde massa ontstaat en doe dit minstens een minuut of drie. Meng de warme roux met de koude bouillon en roer tot een zacht geheel. Voeg als laatste de mascarpone én de peterselie toe en leg de aspergepuntjes ter garnering in de soep. Liever iets anders met asperges? Bekijk dan hier mijn recept voor de lekkerste witte asperges. Eet smakelijk!
Nog meer inspiratie voor de lekkerste recepten voor de lente opdoen? Natuurlijk kan dat via thuiskokklaasculinair.nl, maar ook op andere plekken online én offline. Wist je dat je dagelijks in de bekendste kranten van het land op de hoogte wordt gehouden van lekkere recepten voor het seizoen? Met een AD abonnement of een abonnement op een andere Nederlandse krant verzamel je dus dagelijks (of wekelijks) recepten van heerlijke maaltijden van dat moment. Natuurlijk kun je ook ‘gewoon’ een kookboek kopen voor de nodige inspiratie voor je volgende gerecht. Óf schakel onze expertise in!