Voor de kookliefhebber
Een hobby van mij is recepten schrijven, of ze echt veel gelezen worden weet ik eigenlijk niet zo goed. Maar ik geef niet op, dus onderstaand een paar recepten die ik ook veelvuldig gebruik bij een diner aan huis.
Gekarameliseerde witlof
Ingrediënten:
Jonge witlof
Klontje roomboter
1 theelepel honing
Bruine suiker
drupje witte wijn azijn
Werkwijze:
Maak de witlof schoon door deze van zijn hart te ontdoen en snij in stukjes. Zet een koekenpan met anti aanbak laag op het vuur en laat hier een klontje boter in zacht worden. De boter mag absoluut nu nog niet bruin worden, als de boter begint te knetteren / spetteren kan de witlof worden toegevoegd. Het bakken van de witlof duurt erg kort, zorg ervoor dat de witlof niet vast aan de bodem gaat zitten. Als de witlof mooi glazig is voeg dan een beetje bruine suiker toe en bak kort mee. Blus af met een enkele druppels witte wijn azijn en u heeft een prachtige basis voor een tussen of hoofdgerecht.
Zelf vind ik de gekarameliseerde witlof mooi tot zijn recht komen in een tussengerecht met een stukje gebakken witte vis en schaaldierensaus. Dit gerecht is overigens lastig te maken voor grote groepen tijdens een diner aan huis. Dit veelal vanwege capaciteitsgebrek.
Geniet ervan,
Kok aan huis Klaas
Zelf kroepoek maken
Ingrediënten:
1 liter vocht naar keuze (bijvoorbeeld bietensap, wortelsap of visbouillon)
Tapiocameel (250 a 300 gram per liter)
Werkwijze:
Doe alle ingreidieten in de thermoblender en kook de tapiocameel op 90 graden (stand 6) in 20 minuten gaar. Als de tapiocameel gaar is deze uitsmeren op een silliconenmat en drogen in de oven op 60 graden. Nu in een afgesloten plastic bakje bewaren. Op het moment dat je het nodig hebt frituur dan de benodigde hoeveelheid slechts enkele seconden op 180 graden. Zelf kroepoek maken is niet alleen leuk maar ook nog eens heel lekker.
Voor een diner aan huis gebruik ik vrij vaak zelf gemaakte kroepoek. Je kunt vrijwel iedere vochtsoort gebruiken, ook bier en wijn bijvoorbeeld. Thee is minder geschikt, dit omdat er na het frituren niets meer van de smaak te herkennen is omdat thee te licht van smaak is. Als je de kroepoek hebt gefrituurd is het lekker om deze bijvoorbeeld te voorzien van een toefje forelmousse of palingmousse met hierop een takje groen. En u heeft een prachtige zelfgemaakte amuse.
Geniet ervan,
Kok aan huis Klaas
Spitskool salade
Ingrediënten:
1 kilo spitskool julienne
100 gram rozijnen
1/2 liter yoghurt
1 deciliter gembersiroop
2 eetlepels fijn gehakte bieslook
zeezout
verse zwarte peper
Werkwijze:
Om de salade zo lekker mogelijk te serveren is het verstandig om deze zo laat mogelijk te maken. Op het moment dat de salade klaar is verliest die snel aan kwaliteit. Doe alle ingrediënten in een ruime kom / schaal en meng dit goed. U spitskool salade is klaar.
De salade is erg fris, dus uitstekend om te gebruiken als onderdeel van een voorgerecht of als salade bij een BBQ.
Geniet ervan,
Kok aan huis Klaas
Pompoensoep
Ingrediënten:
1 peer vormige pompoen
5 spice kruiden
Groentebouillon
Werkwijze:
Snij de kop en de kont van de pompoen eraf. Hier is overigens een vrij scherp met voor nodig, want pompoenen kunnen best hard zijn. Verwijder nu de zaden van de binnenkant. Plaats nu de stukken pompoen circa 40 minuten in de oven op 150 graden tot ze gaar zijn. Als ze helemaal gaar zijn laat ze iets afkoelen en je kunt het velletje er zo af trekken. Pureer nu in de blender met de bouillon en 5 spice kruiden en u heeft een heerlijke soep.
Deze soep is heel lekker om vegetarisch te eten. Ook is het mogelijk om een beetje kokosroom en jus o range toe te voegen.
Geniet ervan,
Kok aan huis Klaas
Klaas Culinair kok aan huis
Klaas Culinair is gevestigd in Assen Zuid, ons werkgebied is dan ook hoofdzakelijk gericht op (Noord Nederland) Friesland, Drenthe, Groningen en Overijssel. Natuurlijk is het in overleg ook mogelijk om buiten deze regio een etentje door ons te laten verzorgen.
Recent hebben wij nog diners verzorg in Groningen, Assen en Hoogeveen. Maar ook verzorgen wij meerdere malen per jaar diners op locatie voor PWC