Stomen is een basis kooktechniek die over de gehele wereld wordt toegepast. Zo stomen wij in Nederland aardappelen en in Azie stoven ze vis, groeten, rijst en broodjes bapao. Waar ter wereld we ook stomen, de methode is altijd gelijk. Het te garen product ligt niet in het kookvocht maar hangt er boven. Dit in een mandje of het ligt op een rooster. Op onderstaande foto ziet u broodjes bapao die gestoomd worden. Stoommandjes worden tegenwoordig ook veel gebruikt om gerechten mooi te kunnen presenteren. Of gebruikt als bord waar uit gegeten kan worden.
Kenmerkend van stomen is dat het op een erg hoge tempratuur gebeurd. Stoom is namelijk rond de 120 graden, terwijl de tempratuur bij koken 100 graden bedraagt. Dit betekent ook de bereidingstijd voor een gerecht wat gestoomd wordt korter is dan voor een gerecht dat gekookt wordt. De bereidingstijd is vaaks wel tot 1 derde korter.
Wilt u meer inzicht krijgen in de overige 9 basis kooktechnieken, kijk dan hier. Vind u koken minder leuk maar houd u wel van lekker eten dan kunt u ons ook inhuren voor het laten verzorgen van een diner op locatie. U hoeft dan helemaal niets te doen. Wij regelen dan alles voor u.